Agrol

Tileri

Opružni kultivatori (tileri) ovog tipa su široko prihvaćeni i neizostavni su deo opreme svakog voćara u savremenim evropskim gazdinstvima. To su idelana oruda za prolećnu i letnju obradu medurednih površina.

Za razliku od klasičnih tilera, radna tela ovog opružnog kultivatora imaju sva tri stepena slobode što znači da pri prolasku kroz zemlju, osciluju u svim pravcima i smerovima. Na taj način ova mašina savršeno rahli zemljište, popravlja njegovu strukturu, uništava korov, čisti meduredne površine i uspostavlja povoljan vodno- vazdušni režim.

U čemu je tajna efikasnog i kvalitetnog funkcionisanja ovog oruda?
1. Radna tela (opruge), italijanske kompanije BIANCHI su izrađene od specijalnog čelika sa pateniranim odnosom C:Mn:Si što je uslov be:z koga se ne može.
2. Imajući u vidu da su dvostruko savijena, ukupna dužina radni htela je izuzetno velika.
3. Opruge su pričvršćene samo u jednoj, i to krajnjoj, tački što drugom kraju, koji prolazi kroz zemlju omogućuje snažno i slobodno oscilovanje u svim pravcima.

Na raspolaganju Vam stoje radna tela sa poprečnim presekom od 20x20mm, 25x25mm i 30x30mm. Izbor veličine rama i broja radnih tela koja se na njega stavljaju zavisi isključivo od jačine traktora.

Kao radne alatke, na krajeve opružnih kultivatora se mogu montirati motičice u obliku strelice (1) u obliku lista (2) ili u obliku koplja (3). Jenostavnom zamenom motičica na istom orudu, u funkcionalnom smisu dobijate praktično novu mašinu.

Skrećemo Vam pažnju i na specijalni, mali model opružnog kultivatora sa oprugama 20x20mm, koji je posebneo konstruisan i proizveden za male voćarske traktore tipa „Toma Vinković“.